Jan Koch – 54 år, 54 miles og en Sinclair ZX81

Jan Kock

Jan Koch,  Cloud Architect og far til Device Analytics, lægger mange timer i jobbet. Og han lægger næsten lige så mange timer på landevejene eller langs stranden i Nordvestjylland – som forberedelse til et af hans mange ultraløb. Målet er at øge hvert år, så han altid kan løbe det antal miles, som svarer til hans alder. I 2023 er det 54…

Jans første møde med IT-verdenen fandt sted tilbage i firserne, da han fik en af de første egentlige computere til hjemmebrug, en Sinclair ZX81 med imponerende 1 kb arbejdshukommelse. Og han har den endnu.

”Jeg lærte at kode i Basic på den, og det var lidt af en øjenåbner – at man selv kunne skabe kode, der kunne gøre et eller andet. Det var en enormt god introduktion til IT,” siger han.

”Jeg tror, det var der, grunden blev lagt til, at jeg blev datamatiker tilbage i 1990. Jeg vidste, at jeg ville arbejde med IT, fordi det er så logisk. Gør man det rigtigt, så virker det, og hvis man laver en fejl, så virker det ikke. Det passer mig meget godt.”

Fra Sinclair ZX81 til mainframecomputere til client management
I 1990 blev Jan ansat som driftsmedarbejder på Handelshøjskolen i Aarhus. Her servicerede han de store mainframecomputere.

”Jeg kan huske, at det var meget lige på og hårdt – det var noget med at få fikset de problemer, der opstod, og helst i en fart. Det var en virkelig god læreplads, som gjorde det let for mig at tage skridtet ud til det private, først hos CAPA, siden som selvstændig,” fortæller Jan.

Gennem årene specialiserede Jan sig i client management. Det var derfor naturligt at skifte til APENTO, da muligheden opstod.

”Der er mange af os, der er startet i client management-delen, så da jeg kom i kontakt med Ronni, føltes det som et naturligt skridt at fortsætte i APENTO-regi,” siger Jan.

Far til Device Analytics

I 2014 udviklede Jan en for datiden unik løsning , Device Analytics.

”Device Analytics er nu en fast del af ydelserne hos APENTO med næsten 80.000 brugere. Device Analytics indsamler information om alle Windows-klienter i en organisation og bruges af mange større organisationer, fx kommuner, universiteter og virksomheder. APENTO har store forventninger til brugen af Device Analytics fremover,” fortæller Jan.

Device Analytics optager stadig en stor del af Jans hverdag – både som den oprindelige idéudvikler bag løsningen og som den konsulent, der står for implementeringen.

Man tager bare tyve timer ad gangen

Rent privat er Jan østjyde om en hals, far til tre og morfar til en, snart to.

”Jeg vil nok sige, at mit arbejde fylder ret meget i mit liv. Men jeg er heldigvis lige så god til at slappe af, som jeg er god til at give den fuld gas på jobbet,” siger Jan.

Men Jans afslapning er nok lidt anderledes end de flestes – Jan er nemlig inkarneret ultraløber og ser altid frem mod den næste udfordring.

”Jeg plejer gerne at sige, at jeg helst skal kunne løbe det antal miles, som svarer til min alder. I år vil det sige, at jeg skal ramme 54 miles – mere end 85 kilometer. Det regner jeg med at gøre i Frankrig til sommer,” fastslår Jan.

”Ultraløb er en sport, jeg elsker, fordi den er så meget baseret på det mentale. Man siger til sig selv: Det tager kun tyve timer, og så er det overstået. Og jeg er sikker på, at den mentale styrke, det giver, også giver mig noget at stå imod med i hverdagen,” siger han.

Der er altid en løsning
”Uanset hvad jeg har beskæftiget mig med gennem livet, så har det været noget, hvor jeg skulle bruge min evne til at løse problemer, gerne af teknisk karakter,” reflekterer Jan.

”Jeg tror, min erfaring med bl.a. ultraløb har påvirket min tilgang til problemer – jeg har stort set altid prøvet det, der var værre, så jeg klarer det garanteret. Der er altid en løsning. Den kan være smuk, eller den kan være grim, men den findes, og jeg skal nok finde den,” slutter Jan.

Besøg Jan på LinkedIn her: https://www.linkedin.com/in/jan-koch-0104371/