Kom godt i gang med Windows 365: Fra zero til hero!

Kom godt i gang med Windows 365: Fra zero til hero!

I disse uger lanceres en spritny bog om Windows 365. Ikke mindre end 430 sider med den lovende titel: Mastering Windows 365: The ultimate guide to designing, delivering, and managing architectures for Windows 365 Cloud PCs.

Bag bogen står tre forfattere. En af dem er Morten Pedholt, der er Microsoft MVP og har implementeret Windows 365 hos store og mellemstore virksomheder for APENTO, siden produktet blev lanceret. Morten er en af de – hvis ikke den – mest erfarne konsulent i Danmark inden for Windows 365.

Her fortæller Morten om bogen og dens tilblivelse.

Har udviklet Windows 365 fra bunden
”Jeg har skrevet bogen sammen med Christiaan Brinkhoff og Sandeep Patnaik, som begge er lokaliseret i USA. De er ansat hos Microsoft og har været med til at lancere og udvikle Windows 365,” fortæller Morten.

”Jeg kendte Christiaan, som har skrevet flere bøger, i forvejen fra forskellige aktiviteter, vi har lavet sammen, fx live session til Microsoft Ignite i 2022 og andre community-aktiviteter. Han ville gerne skrive om Windows 365 og vidste, at jeg har god erfaring med produktet, så han tog fat i mig og spurgte, om jeg ville være med.”

Windows 365 giver brugeren sin egen individuelle, virtuelle pc
Windows 365 er Microsofts nyeste produkt til, at brugere kan få deres egen virtuelle pc i skyen, også kaldet en Cloud PC. Det åbner for nye muligheder for virksomheder for at understøtte brugernes arbejdsbehov.

”Mange vil måske forbinde Windows 365 med Azure Virtual Desktop – men der er faktisk ret stor forskel på de to produkter. Azure Virtual Desktop er det, vi kender fra tradtionel Virtual Desktop Infrastructure (VDI) miljøer, som kan være ret komplicerede at håndtere, hvis man ikke besidder de nødvendige egenskaber og forståelse. Det, som Windows 365 gør rigtig godt, er at forenkle IT management og integrationer til nuværende Microsoft-produkter som fx Microsoft Intune. Derudover får slutbrugerne mere ejerskab og flere muligheder med deres egen personlige Cloud PC,” forklarer Morten.

En god læseoplevelse fra zero til hero
De første tanker til bogen tog form i december 2022, og Morten og Christiaan trak ret hurtigt Sandeep ind i arbejdet.

”Vi ville gerne give en rigtig god oplevelse med bogen. Når titlen lover mastering, skal man have indhold, der understøtter det, og derfor tager vi læseren hele vejen fra tanke til handling. Fra zero til hero,” siger Morten og uddyber:

”Mastering Windows 365 er skrevet til CIOs, IT-arkitekter og IT-administratorer, der ønsker at forstå og designe Windows 365 Cloud PC’er effektivt, nemt og fleksibelt. Hvorfor er det smart at give brugere en Cloud PC – hvilke strategiske overvejelser og forretningsmæssige scenarier gør sig gældende? Hvordan ser arkitekturen ud med alle de tekniske detaljer – lige fra protokoller til teknikken bagved? Og til sidst, hands on: sådan gør du, hvis du vil opsætte et Windows 365 miljø.”

Reelle kundebehov bag bogens scenarier – baseret på praktisk erfaring
Scenarierne i bogen er ikke bare grebet ud af den blå luft, fortæller Morten.

”Siden Windows 365 blev lanceret, har jeg arbejdet med produktet hos store og mellemstore virksomheder i Danmark, hvor jeg har implementeret forskellige scenarier for APENTO’s kunder. Vi har sørget for, at løsningerne i bogen også afspejler det, vi ved, virksomhederne efterspørger – hvad det er, vi ser, kunderne har brug for og gerne vil vide mere om,” siger Morten og kommer med nogle eksempler:

”Mange virksomheder hyrer eksterne konsulenter i begrænsede perioder og har derfor behov for at købe, vedligeholde og administrere pc’er og andre devices til tredjepartsbrug for at give adgang til relevante virksomhedsdata og -værktøjer på en sikker måde. Med Windows 365 kan eksterne konsulenter få en Cloud PC og sikker adgang fra deres egen maskine – det sparer penge både til de fysiske enheder og til administration af dem. Onboarding og offboarding foregår hurtigt og fleksibelt med et par museklik. Derudover er der også et ret stort sikkerhedsperspektiv i det med mulighed for at lave et lukket miljø, hvor man som virksomhed bedre kan sikre ens data,” forklarer Morten.

”Mange kan godt lide fleksibiliten ved ikke at være bundet til en specifik enhed, de skal arbejde fra. Med en Cloud PC kan brugerne vælge at arbejde fra lige den enhed, de har lyst til. Det kunne fx være sælgeren, der er på farten og primært benytter sin tablet, eller medarbejderen med et skrivebords-setup derhjemme med sin egen pc,” fortsætter han.

Morten kommer med endnu et eksempel: ”Mange kan også lide Apple-produkter, fx udviklere og grafikere, men nogle programmer kan kun køre på Windows-enheder. Med Windows 365 kan brugerne nu connecte fra deres Mac eller andre enheder, hvor de kan få adgang til de påkrævende programmer, og samtidig kan lave andet arbejde på den enhed, de finder mest komfortabel.”

Hårfin balance mellem frigivelse af nyudvikling på Windows 365 og lancering af bog
Alle tre forfattere har indgående kendskab til udviklingen af Windows 365. Når man samtidig gerne vil udgive en bog, som er helt up to date på de seneste muligheder med produktet, kræver det en hårfin balance, fortæller Morten.

”Processen med at skrive bogen har været et intenst forløb, som har trukket tænder ud. Vi har arbejdet hver for sig på tværs af tidszoner, men altid tilrettet og godkendt det hele sammen,” siger Morten.

”Det mest intense undervejs har dog været, at der sker virkelig meget på udviklingen af Windows 365, og det har vi indsigt i – det er jo Christiaan og Sandeep, der er med til at drive udviklingen af nye features. Vi har hele tiden vidst, hvad der kom af nye features til Windows 365, men har ikke altid haft en fast frigivelsesdato at arbejde med i forhold til at afgøre, om vi kunne tage det-og-det med i bogen. Det har krævet en hårfin balance undervejs – og medført, at vi til det allersidste har måttet skifte sider ind og ud af bogen,” forklarer Morten.

Kommer der en ny bog fra Morten?
Til sidst kan man jo fristes til at spørge, om Mortens debut som forfatter har givet lyst til mere?

”Jeg har aldrig skrevet en bog før og vidste ikke helt, hvad jeg gik ind til. Det har været en hård, men spændende proces, hvor jeg har fået lov til at reflektere over, hvordan jeg giver information videre. Som Microsoft MVP har jeg været vant til at skrive med fokus på det tekniske. I bogen henvender vi os til flere modtagere, og det har givet mig virkelig meget læring,” siger Morten, før han afslutter:

”Det har været en fed proces at skrive bogen, men jeg skal nok ikke gøre det igen lige foreløbig… men hvem ved, hvor jeg står om et års tid eller to?”

Har du fået lyst til at købe Mortens bog – så fås den her!