Morten Thomsen – familie, foreningsliv og førstepladser

Morten Thomsen er ikke en af dem, der er vokset op med computere og IT som altoverskyggende interesse. Tværtimod. Ikke desto mindre er han i dag konsulent hos APENTO, Microsoft Cloud Security Architect og specialist i IT-sikkerhed. Det hele begyndte på Teknisk Skole i Viborg – hvor han overhørte den helt rigtige telefonsamtale på det helt rigtige tidspunkt…

Mortens karriere begyndte et helt andet sted end med en computer – han er vokset op med en ishockeystav og cricketbat i hænderne og en lyst til altid at være blandt de bedste til alting.

”Jeg er opvokset med Foreningsdanmark og sport – siden jeg var barn, har mine forældre været frivillige ungdomsledere inden for cricket og ishockey. Jeg havde godt nok en Amiga 500+, som jeg spillede lidt på, men det sagde mig ikke så meget. Jeg ville hellere dyrke sport, så det gjorde jeg hele tiden, og jeg endte da også på ungdomslandsholdet i ishockey,” fortæller Morten.  

”Efter min HH-eksamen vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle. Men jeg havde en fætter, Per, som var en gudsbenådet programmør. Han sagde: Du skal da prøve at arbejde med IT. Tag en datamatiker-uddannelse, så skal det nok gå,” griner Morten. Som sagt, så gjort.

”Efter halvandet år på datamatikeruddannelsen fandt jeg ud af, at det var alt for introvert for mig. Så jeg ville prøve noget andet, og det var lige omkring det tidspunkt, hvor IT supporter-uddannelsen startede. Jeg endte så på Teknisk Skole i Viborg i skolepraktik,” fortæller Morten.

I lære ved et tilfælde

Ved IT support-uddannelsen skal man selv finde en læreplads, og hvis det ikke lykkedes, kunne man komme i skolepraktik. Det skulle Morten også – men selv efter mere end 200 ansøgninger var der stadig ikke jackpot, så han endte i skolepraktikken.

”En dag overhørte jeg en telefonsamtale på skolen, hvor instruktøren talte med en, der havde brug for hjælp i IT-afdelingen. Jeg vidste ikke helt, hvad problemet var, eller hvem instruktøren talte med – men jeg vidste bare, at det problem, det skulle jeg løse.”

Problemet viste sig at høre til hos Bjarne, der var ansvarlig for undervisningsnettet på skolen. Morten bød sig til, hjalp Bjarne i 14 dage – og blev derefter tilbudt at blive i IT-afdelingen på Teknisk Skole.

Familie og foreningsliv
Efter endt læretid var Morten ansat på EUC Midt i 5 år. Herefter valgte han at gå konsulentvejen i et lille konsulenthus i Kolding.

”De var enormt dygtige, og jeg endte da også med at lære en masse og være rigtig meget ude hos kunderne. Men efterhånden var det mest på Sjælland, og det gav nogle familiemæssige udfordringer. Min kone Diana og jeg ventede vores yngste – ud af en samlet flok på fire, hvor Diana havde to store børn med sig fra tidligere. Jeg ville tættere på familien og hjemmet i Viborg. Så jeg tog springet og skiftede job,” fortæller Morten.

”Jeg er rigtig meget familiemand og elsker at have min familie omkring mig – jeg behøver faktisk ikke meget andet. Og vi har taget Foreningsdanmark med ind i vores egen familie. Diana og jeg bruger meget tid på at tage børnene med rundt i det meste af Jylland til konkurrencer, stævner og opvisninger i gymnastik og badminton.”

Op i skyen som nogle af de første
Morten skiftede job til Nordic Aviation Capital i Billund, hvor han lavede drift af al IT i syv år. Og det lyder næsten som en kliché, men det var her, i flybranchen, at Morten startede sin cloud-rejse.

”Vi lavede den første server i Azure 14 dage efter, at det blev muligt, og vi røg med på Office 365 umiddelbart efter, det blev tilgængeligt. Vi ville alt det nyeste, hele tiden,” siger Morten.

Et prik fra Ronni

I 2017 skiftede Morten til det daværende MHI Vestas Offshore Wind, som i dag er købt ind i Vestas igen, hvor Morten blev sikkerhedsarkitekt og stod for al sikkerhed.

”Mens jeg var hos Vestas, var jeg et smut i USA på en konference. Her mødte jeg Ronni fra APENTO, som jeg kendte fra et gammelt Microsoft Expert Team, og Ronni prikkede til mig igen og spurgte, hvornår det var, at jeg skulle til at arbejde sammen med dem,” fortæller Morten og tilføjer:

”Jeg startede hos APENTO i 2019, og jeg har ikke fortrudt et sekund.”

Et godt råd: Tag springet – det er bare et lille hop

”Det bedste ved jobbet som selvstændig konsulent er at sparre med kunderne. Det er fedt at være med til at flytte dem og at få prioriteret og eksekveret på den rigtige løsning. Jeg tror, at den vindermentalitet, jeg har med mig, også smitter af på jobbet. Det er også noget, der gælder for resten af APENTO, og det passer mig godt. Jeg vil gerne være den bedste – ellers kan jeg lige så godt lade være,” siger Morten.

Til sidst vil Morten gerne komme med en opfordring til alle andre, der går med tanker om at prøve livet som selvstændig konsulent:

”Mange er nervøse for at tage det der kæmpespring ud som selvstændig. Men gør det nu bare. Det er jo i virkeligheden kun et lille hop, der kræver en pc og en telefon, så er du i gang. Worst case, så har du lige fået en ny pc og en telefon, og kan søge job et andet sted,” siger Morten med et smil.